Ορεινός εναλλακτικός τουρισμός

Μονοπάτι «Παλαιών Πατρών Γερμανός» (Πάτρα-Καλάβρυτα) 23-24 Μαρτίου

Η ΑΤΡΑΠΟΣ σας προσκαλεί στη διήμερη πεζοπορική και 2η επετειακή διάσχιση από την Πάτρα στα Καλάβρυτα ακολουθώντας μια ιστορική διαδρομή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Πάτρας.

Σύμφωνα με την ευρέως επίσημα διαδεδομένη εξιστόρηση των γεγονότων, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία του αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Η διαδρομή Μονή Αγίας Λαύρας - Πάτρα που θα ακολουθήσουμε μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτυπώνει το ΜΟΝΟΠΑΤΙ «ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ».

Η ΑΤΡΑΠΟΣ μετά από αρκετή μελέτη, την εντόπισε, την κατέγραψε, την χαρτογράφησε, κατέληξε στη χάραξή της και προχώρησε στον καθαρισμό των μονοπατιών και την μερική σηματοδότηση της. Στόχος είναι η καθιέρωση της επετειακής διάσχισης αλλά και η εν γένει αναγνώριση της διαδρομής, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην Αχαΐα αναδεικνύοντας τα φυσικά τοπία (ποτάμια, δάση, βραχώδεις σχηματισμούς κλπ.), τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά σύνολα των οικισμών, τα ιστορικά και θρησκευτικά τοπόσημα, τα περιβαλλοντικά στοιχεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (μύλους, γεφύρια κλπ.) της περιοχής. Θα συμβάλλει επίσης στην ανάδειξη και την ανάπτυξη της απομονωμένης αυτής περιοχής της Αχαΐας με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το οινοποιείο της Achaia Clauss στην Πάτρα και θα καταλήξει στη Μονή της Αγίας Λαύρας κοντά στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή διέρχεται από εξαιρετικής ομορφιάς τοπία της αχαϊκής ενδοχώρας, πυκνά δάση, ποτάμια, χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιστορικούς τόπους και θρησκευτικά μνημεία. Τα βελανιδοδάση Φλάμπουρων και Ποντιά, τα αχαϊκά Μετέωρα, τα πλατονοδάση και τις πηγές των ποταμών Σελινούντα και Γλαύκου, θρησκευτικά μνημεία όπως η Μονή Μακελαριάς, ιστορικά και παραδοσιακά χωριά όπως τα Φλάμπουρα, οι Λαπαναγοί, το Λεόντιο και το Πετρωτό. Η διαδρομή αποτελείται από μονοπάτια και μικρούς χωματόδρομους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Η συγκέντρωση* των συμμετεχόντων προβλέπεται να γίνει στην Πάτρα την Παρασκευή στις 22/3 το απόγευμα.

1η ημέρα πεζοπορίας, Σάββατο 23 Μαρτίου:

Μετακίνηση από την Πάτρα στο χώρο της Achaia Clauss στις 8:00.

Εκκίνηση της πεζοπορίας στις 8:30.

Από την πύλη της οινοποιίας της ACHAIA CLAUSS, η διαδρομή ακολουθεί το εθνικό μονοπάτι 31 και αρχικά φθάνει στο χωριό (παλαιό) Πετρωτό ή Βαλατούνα. Αφού η διαδρομή διασχίσει το χωριό ακολουθεί ανατολική κατεύθυνση και εγκαταλείπει το εθνικό Μονοπάτι 31. Συνεχίζει ανατολικά και στη δυτική πλαγιά της χαράδρας του ποταμού Γλαύκου. Το μονοπάτι οδηγεί στον συνοικισμό Λατσαίικα και μετά από χωματόδρομο η διαδρομή φθάνει στο χωριό Μοίρα.

Συνεχίζει σε ανατολική κατεύθυνση και περνά κοντά από τις πηγές της Ζουμπάτας και  πλησιάζει την κοίτη του ποταμού Γλαύκου. Μετά από λίγο διασχίζει τη κοίτη και φθάνει στο διάσελο που χωρίζει την υδατολεκάνη του Γλαύκου από αυτήν του Σελινούντα.

Η διαδρομή βρίσκεται τώρα στην περιοχή μιας από τις πηγές του Σελινούντα (οι άλλες είναι στα Δεμέστιχα και στην Άνω Βλασία) και περνά από τους συνοικισμούς Βεταίικα και Κουναβαίικα. Η πρώτη μέρα της διαδρομής καταλήγει στο Λεόντιο.

Μήκος διαδρομής 21,7 χλμ. και διάρκεια περίπου 8 ώρες.

Δείπνο σε εστιατόριο του χωριού.

Η διαμονή προβλέπεται να γίνει σε σκηνές σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ερυμάνθου και την Τοπική Κοινότητα Λεοντίου.

2η ημέρα πεζοπορίας, Κυριακή 24 Μαρτίου:

Πρωινό και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 8:30 π.μ.

Μονοπάτι θα οδηγήσει τη διαδρομή στο διάσελο ανάμεσα στα χωριά Λεόντιο και Λαπαναγούς με εξαιρετική θεά προς τους μαιάνδρους μικρών ρεμάτων που καταλήγουν στον Σελινούντα με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, τα λεγόμενα Αχαϊκά Μετέωρα. Το μονοπάτι οδηγήσει κατηφορικά στο παραδοσιακό χωριό των Λαπαναγών. Στη συνέχεια διασχίζει τον Σελινούντα από ένα μικρό πέτρινο γεφύρι στο Γυφτοπήδημα και ανηφορίζει το μονοπάτι προς τη Μονή Μακελαριάς.

Από τη Μονή Μακελαριάς μονοπάτι με νότια κατεύθυνση κινείται δίπλα σε παραπόταμο του Σελινούντα οδηγεί στο δρυοδάσος του Ποντιά. Διασχίζει το δάσος και τελικά με ανατολική κατεύθυνση φθάνει στο χωριό Φλάμπουρα.

Στη συνέχεια διασχίζει το δρυοδάσος νοτιοανατολικά του χωριού και περνά έξω και βόρεια από το χωριό Κούτελη. Τέλος από μονοπάτια συνέχεια προς τα ανατολικά διασχίζει μικρούς λόφους και φθάνει στην κοιλάδα με αγροτικές καλλιέργειες του Βουραϊκού ποταμού. Αφού από μικρό γεφυράκι περάσει το ποτάμι, στο τέλος  ανηφορίζει στο λόφο της Μονής Αγίας Λαύρας.

Μήκος διαδρομής 27,5 χλμ. και διάρκεια περίπου 9 ώρες.

Δείπνο σε εστιατόριο των Καλαβρύτων.

Αναχώρηση περίπου στις 20:00 και επιστροφή στην Αθήνα με λεωφορείο*.

Γενικές Πληροφορίες:

*Οι μετακινήσεις από Αθήνα προς Πάτρα και από Καλάβρυτα προς Αθήνα θα γίνουν με μισθωμένο λεωφορείο εφόσον υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή. Η ώρα αναχώρησης από την Αθήνα θα γίνει κατόπιν συνεννόησης αλλά όχι αργότερα από τις 18:00.

Σε όλη τη διάρκεια της διήμερης πεζοπορίας θα υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη με αυτοκίνητο για τη μεταφορά των σκηνών των υπνόσακων κλπ. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν μόνο το σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα (νερό και λίγη τροφή). Σε αρκετά σημεία της πεζοπορίας θα μπορεί να γίνεται ανεφοδιασμός με οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο όπως νερό, αναψυκτικά, τρόφιμα, ρούχα κλπ. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς όσων κουραστούν με το αυτοκίνητο συνοδείας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ρουχισμό και υπόδηση ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση για τις ανάγκες της πεζοπορίας. Απαραίτητο είναι ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο νερό για τη διάσχιση ρέματος.

Το κόστος της συμμετοχής είναι 20€/άτομο και περιλαμβάνει  την υποστήριξη για τη μεταφορά των αποσκευών, σκηνών, υπνόσακων κλπ. με αυτοκίνητο, και τους οδηγούς της πεζοπορίας.

Δεν περιλαμβάνεται το κόστος των μετακινήσεων με το λεωφορείο από Αθήνα προς Πάτρα και από Καλάβρυτα προς Αθήνα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών.

Δεν περιλαμβάνεται επίσης το κόστος της διαμονής στην Πάτρα στις 22/3. Θα υπάρξει υποστήριξη για την εξεύρεση καταλύματος.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: Χρήστος Φαλλιέρος: 6945808684 – Γιάννης Ζαχαρίας: 6937086670 18:00 – 22:00 καθημερινά και στο e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Share