Ορεινός εναλλακτικός τουρισμός

Προτάσεις Ατραπός

Παραδοσιακός αγροτουριστικός Ξενώνας "Τα Καλύβια" στις Καρυές Λακωνίας
Υπεύθυνη: Μαρία Μπακιρτζή
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6972252945, 2731095703
Fax: 2731092405
E-Mail / Website:
[email protected]
www.arachovitika-kalyvia.gr

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους
12.jpg
Σάββατο, 21 Μάρτιος 2015 17:11

Οι πεζοπορικές διαδρομές που παρουσιάζονται εδώ προτείνουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και γνωριμίας με την περιοχή. Προσφέρουν στον επισκέπτη – πεζοπόρο μια πιο άμεση και ουσιαστική επαφή με τη φύση, τους κατοίκους και την ιστορία της περιοχής. Γι' αυτό έχουν χαρακτήρα περισσότερο περιηγητικό και λιγότερο ορειβατικό, ώστε να αναδεικνύονται τα ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής: ιστορικά, αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά, περιβαλλοντικά.

Βασίζονται κυρίως στα παλιά μονοπάτια επικοινωνίας μεταξύ των χωριών που συμπληρώνονται με αγροτικούς και λιγότερο ασφάλτινους δρόμους, στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, τη φυσική του κατάσταση και τον διαθέσιμο χρόνο του, διαδρομές κυκλικές ή διάσχισης. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία. Έχει σχετικά εύκολες διαδρομές, με σημεία εξαιρετικής θέας, που μπορεί κανείς να τις πραγματοποιήσει όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα, τις πορείες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές με τις παραθαλάσσιες δίπλα στο κύμα.

Οι πεζοπορικές διαδρομές που παρουσιάζονται εδώ αποτελούν μια επιλογή από αυτές που υπάρχουν στην έκταση του Δήμου Μονεμβασίας και βασίζονται σε διαμορφωμένα δίκτυα στις περιοχές του Ακρωτηρίου Μαλέα, της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Μονεμβασιάς και του Χιονοβουνίου και σε μεμονωμένες διαδρομές που αποκαλύπτουν κρυφές γωνιές της περιοχής, φυσικής και ιστορικής αξίας όπως το φαράγγι Μπαλουκέρι, ο αρχαιολογικός χώρος του Ζάρακα, ο εγκαταλειμμένος μεσαιωνικός οικισμός Λογγάρι, το φαράγγι Λάρνακα και η κορυφή Στρογγύλα πάνω από τους Μολάους, το ακρωτήριο Ξυλής, το λόφο του Παλαιόκαστρου κοντά στα Παπαδιάνικα και τους νερόμυλους των Ταλάντων.

18-monemvasia-A

18-monemvasia-B

Share
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 21 Μάρτιος 2015 17:43
 

Προγραμματισμένες επερχόμενες δράσεις

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα των πεζοπορικών μας περιηγήσεων για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος 2024.

Η «ΑΤΡΑΠΟΣ» στην προσπάθειά της να βελτιώσει την ποιότητα των περιηγήσεων που διοργανώνει στην ελληνική ύπαιθρο, προγραμμάτισε εκδρομές που πρόθεση έχουν να καλύψουν ποικίλα ενδιαφέροντα και να δώσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα μέλη και φίλους της. Το πνεύμα που διακρίνει τις εκδρομές της παραμένει πάντα η βαθύτερη προσέγγιση και η καλύτερη γνωριμία με τις περιοχές και τους τόπους επίσκεψης. Για το σκοπό αυτό η πεζοπορία είναι η βάση των εκδρομών της, ως ο καλύτερος τρόπος για αμεσότερη επαφή με τη φύση, την ιστορία, τους ανθρώπους και γενικότερα το περιβάλλον του χώρου των περιηγήσεών της. Οι πεζοπορίες συνδυάζονται πάντα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς, ιστορικούς, πολιτισμικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος χώρους. Οι επισκέψεις αυτές συνοδεύονται από την παροχή των κατάλληλων πληροφοριών, με έντυπα ή άλλο υλικό, που έχουν συγκεντρωθεί από την «ΑΤΡΑΠΟΣ» και ξεναγήσεις από ειδικούς ανάλογα την περίπτωση.

Μια σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμά μας είναι η τοποθέτηση των μονοήμερων εξορμήσεών μας τα Σάββατα αντί των Κυριακών, που οργανωνόταν μέχρι τώρα. Αυτό έγινε μετά από μία δοκιμή που κάναμε την προηγούμενη περίοδο που επιδοκιμάστηκε και ζητήθηκε από τα μέλη μας να επαναληφθεί. Αφήνουμε στην κρίση σας την επιλογή μας και τη συνέχισή της ή όχι.


ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ
Η «ΑΤΡΑΠΟΣ», όπως κάθε χρόνο παραδοσιακά, κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίττα της για το 2023 στο αγαπημένο «στέκι» της, στο χωριό Καρυές στον Πάρνωνα. Πεζοπορία σε μονοπάτια γύρω από τις Καρυές, στα Karyatides Trails.
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΔΑΣΟΣ ΜΟΓΓΟΣΤΟΥ
Περιβαλλοντικές περιπλανήσεις με πεζοπορία στο αυτοφυές αισθητικό δάσος βελανιδιάς Μογγοστού στα ημιορεινά της Κορινθίας ανάμεσα στο Κιάτο και το Ξυλόκαστρο.
10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πεζοπορίες γύρω από το χωριό Παρασκευή Αιγιαλείας σε διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα με πρωτοβουλία κατοίκων του χωριού. Δυνατότητα επισκέψεων σε οινοποιείο και σε αγρόκτημα καλλιέργειας αρωματικών βοτάνων (τσάι, ρίγανη).
25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ: ΛΕΒΙΔΙ - ΒΛΑΧΕΡΝΑ
Ορεινή σχετικά εύκολη πεζοπορία στην καρδιά του Μαινάλου από το κεφαλοχώρι Λεβίδι μέχρι το χωριό Βλαχέρνα διασχίζοντας πυκνά ελατοδάση και πλατώματα και περνώντας από το σπήλαιο της Τρούπας.
2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΡΟΣ ΧΕΛΜΟΣ: ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΕΛΜΟΥ
Πεζοπορική ανάβαση από την ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου με σημεία εξαιρετικής θέας προς τον Κορινθιακό κόλπο και την περιοχή της Τράπεζας περνώντας από πυκνά ελατοδάση, χρησιμοποιώντας  μονοπάτια και χωματόδρομους, με κατάληξη στο οροπέδιο Ξηρόκαμπος και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

15 – 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΟΡΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ – ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
Τριήμερο των Αποκριών και της Καθαρής Δευτέρας με πεζοπορίες στα δασικά μονοπάτια του Αχιλλέα μέσα στα πυκνότερα ίσως δάση ελάτου της Ρούμελης στον ανατολικό Τυμφρηστό ή Βελούχι, στα όρια Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Συμμετοχή στο καρναβάλι της Μακρακώμης και αποκριάτικο πάρτι. Διαμονή στο δασικό χωριό στη Μεγάλη Κάψη.

24 – 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΠΑΤΡΑ  - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ «ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ»
Διήμερη πεζοπορική διάσχιση από την Πάτρα στα Καλάβρυτα ακολουθώντας την επετειακή ιστορική διαδρομή Μονοπάτι «Παλαιών Πατρών Γερμανός».  Η διαδρομή ξεκινά από το οινοποιείο της Achaia Clauss και καταλήγει στη Μονή της Αγίας Λαύρας και Διέρχεται από εξαιρετικής ομορφιάς τοπία της αχαϊκής ενδοχώρας, πυκνά δάση, ποτάμια, χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιστορικούς τόπους και θρησκευτικά μνημεία. Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει από την Πάτρα το πρωί του Σαββάτου και  διαμονή θα πραγματοποιηθεί σε σκηνές στο χωριό Λεόντιο.
6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΡΟΣ ΕΛΙΚΩΝΑΣ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΣΑ
Μικρές και μεγαλύτερες πεζοπορίες στο όρος Ελικώνα, το βουνό των Μουσών, γύρω από την τοποθεσία Αρβανίτσα. Οργανωμένο υπαίθριο γεύμα σε επιλεγμένο σημείο της περιοχής.
20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ: ΠΑΥΛΙΑΝΗ – ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ
Πεζοπορική διάσχιση στο όρος Οίτη, το χωριό Παύλιανη μέχρι το χωριό Καλοσκοπή. Μικρότερες πεζοπορίες στο θεματικό πάρκο της Παύλιανης ή κυκλική διαδρομή κοντά στην Καλοσκοπή.

1 – 6  ΜΑΪΟΥ

ΠΑΣΧΑ (5 ΜΑΪΟΥ)

ΒΑΛΙΑ  ΚΑΛΝΤΑ
Πρωτομαγιάτικη και πασχαλινή εξόρμηση γνωριμίας με την προστατευόμενη περιοχή της Βάλια Κάλντα  στο Εθνικό Πάρκο της Πίνδου, με πεζοπορίες στα πανέμορφα δάση με τη πλούσια βιοποικιλότητα και επισκέψεις στα χωριά που την περιτριγυρίζουν και τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος.
18 ΜΑΪΟΥ ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΑΝΩ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ - ΦΤΕΡΟΛΑΚΚΑ
Κυκλική ορειβατική πεζοπορική διαδρομή στην καρδιά του Παρνασσού ανάμεσα στο χωριό  Άνω Πολύδροσο και τη Φτερόλακκα.
1 - 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ - ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Πεζοπορικό διήμερο στο καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς με το νοτιότερο δάσος οξυάς της Ευρώπης. Αναβάσεις προς την κορυφή Πορτοκάλι και κυκλική διαδρομή προς την κορυφή Σαράνταινα στα όρια των νομών Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΝΕΜΟΥΤΑΣ
Πεζοπορική εξερεύνηση με μπάνιο στους καταρράκτες και τις μικρές λίμνες του ποταμού Ερυμάνθου κοντά στο χωριό Νεμούτα της Ηλείας.

22 – 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ
Πεζοπορική εξερεύνηση της κοσμοπολίτικης, αρχοντικής και ιδιαίτερης ομορφιάς νήσου της Άνδρου. Περιηγήσεις σε μονοπάτια στην ενδοχώρα και ανάμεσα στα χωριά του νησιού με βάση τη Χώρα της Άνδρου.

Ολόκληρο το πρόγραμμα Ιανουάριος-Ιούνιος 2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για την ενημέρωση του αναλυτικού προγράμματος κάθε εκδρομής θα λαμβάνετε ειδοποίηση αρκετές μέρες πριν την διοργάνωσή της, αλλά μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της ΑΤΡΑΠΟΣ ή να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ΑΤΡΑΠΟΣ.

Η ΑΤΡΑΠΟΣ για τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες, μπορεί να αλλάξει τον προορισμό κάποιας εκδρομής ή να ακυρώσει κάποια από αυτές αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή.

Ο αρχηγός κάθε εκδρομής μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα της εκδρομής εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής εξασφαλίζει την επιτυχία της εκδρομής.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδρομών και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6945808684 (Χρήστος), 6937086670 (Γιάννης) και στα e-mail: atrapos@atrapos.com, atrapos96@gmail.com
Το πρόγραμμα και στον διαδικτυακό τόπο: www
.atrapos.com

ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ    Πεζοπορική εξερεύνηση της κοσμοπολίτικης, αρχοντικής και ιδιαίτερης ομορφιάς νήσου της Άνδρου. Περιηγήσεις σε μονοπάτια στην ενδοχώρα και ανάμεσα στα χωριά του νησιού με βάση τη Χώρα της Άνδρου.